Verwend en verbannen

Deze column schreef ik voor Televizier.nl

Ik zou hem of haar graag een grote bos bloemen sturen als bedankje. De werknemer (m/v) van tv-zender MTV die een heerlijk sadistisch idee bedacht.

Misschien ken je MTV’s `Super Sweet Sixteen’. Het programma volgt een verwend 15 jarig nest dat zich klaarmaakt voor haar 16-de verjaardagsfeestje. Papa heeft geld. Veel geld. Er wordt een belachelijk groot feest georganiseerd en de eregast maakt haar entree op een paard of in een helikopter. En krijgt steevast een glimmende bolide met een rood lint eromheen. De puber loopt desondanks te zeuren over haar jurk. Of de muziek. Zodat ik regelmatig hoop dat er een kroonluchter op haar neerstort. Of dat het paard op hol slaat.

Gelukkig bedacht nog iemand dat het rechtvaardig zou zijn datzelfde nestje een fractie realiteitszin bij te brengen. Verplichte krantenwijk? Vrijwilliger bij de voedselbank? Nee. Een weekje tussen de Masaai stam in Oost-Afrika. Exiled heet dat.

Dat gaat ongeveer zo: (Denk: steppe, koeien, brandende zon en…nou dat is het eigenlijk wel zo’n beetje).

`Dit is je hut, hier slaap je’
`Oja, waar is die van gemaakt?’
`Koeienmest’
`Huh? Koeie wat?’
`Koeienpoep’
`POEP? Wuuuh!’

Een week kan dan verdomd lang duren. Geen elektriciteit, geen winkelcentrum. Ontbijten met een smoothie van koeienbloed en melk. Het verwende nestje huilt, piept en stampt. En ik geef toe: ik geniet. Als ze heeeeel erg huilt krijg ik soms bijna medelijden. Nouja. Bijna dan.

Na een week mag ze weer naar huis. `Papa, ik heb zoveel geleerd!”. Was het toch nog ergens goed voor.

« Vorige post
Volgende post »

Reageer